Religieuze zangers zijn big business in Iran.

Iran is in de ban van de heilige maand Muharram. Hoogtepunt is het Ashura-feest, wanneer sjiitische moslims de dood van de imam Hoessein herdenken, de kleinzoon van de profeet Mohammed. Het is een tijd van rouwprocessies en passiespelen. Een speciale rol is weggelegd voor klaagzangers, van wie sommigen onderhand de status van popsterren hebben bereikt, schrijft de Guardian.

Rouwsessies aan huis

Onder Iraniërs is het mode geworden om religieuze bijeenkomsten aan huis te houden, waarbij klaagzangers worden ingehuurd. Die zwepen de aanwezigen op met gepassioneerde rouwliederen. De vergoeding voor een dagje zingen kan beginnen bij zo’n 15 euro. Goede zangers ontvangen tot wel 400-500 euro voor een optreden van twee uur.

Maar dan de sterren: klaagzangers die bekend zijn van televisie, of hebben opgetreden bij prominente Iraniërs, kunnen wel 2500 tot 4000 euro per optreden vragen.

Bovendien vragen klaagzangers onkostenvergoedingen voor henzelf en hun gevolg. Meerdere zangers wisselen elkaar vaak af tijdens een sessie. Een zanger neemt bovendien vaak een paar medewerkers mee op tournee, die tussen het publiek gaan zitten om de aanwezigen extra aan het huilen te krijgen.

Pronken met status

Het lijkt onderdeel te zijn van een trend. In november baarde het Instagram-account ‘Rich Kids of Tehran’ opzien. Op het account werden foto’s geplaatst van Iraanse jongeren die zich wentelen in weelde. Jongens die poseerden met Ferrari’s en Maserati’s voor luxe villa’s, en beelden van feestjes met vrouwen in westerse kleding. Het account werd prompt geblokkeerd door de Iraanse autoriteiten.

Kennelijk gebruiken Iraniërs religie ook als een statussymbool. Neem de ayatollah Shrahroudi, die wordt genoemd als mogelijke opvolger van de Iraanse leider ayatollah Khamenei. De geestelijke heeft voor een zeer uitgebreide ceremonie de klaagzanger Haj Mahmoud Karimi ingehuurd. Naar verluidt kreeg deze Karimi vorig jaar bijna 60.000 euro voor een sessie van drie dagen.

Rap en dance, mag dat?

De Iraanse pers zet dit jaar kanttekeningen bij de "buitensporige" beloning van de zangers. Wat ook niet bij iedereen in goede aarde valt: om jongeren te trekken, verwerken de klaagzangers elementen van rap en dancemuziek in hun optreden. "Vandaag de dag hebben onze rituelen niets meer met eerbied en rouw te maken", zegt de religieuze dichter Bijan Arjan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl